EMEĞİN BAŞKENTİ’NDE DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ
4 Aralık Dünya Madenciler Günü, Emeğin Başkenti Zonguldak’ta düzenlenen yürüyüş ve törenle kutlandı. Maden işçileri yürüyüş sırasında, ‘Geliyor geliyor madenciler geliyor’, ‘Madenci feneri sönmeyecek’, ‘İşçi alınsın, üretim artsın’ sloganı attı.
Madenci Anıtı’nda düzenlenen törene, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Dışişleri eski Bakanı ve Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, Sendikamız Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Ertan Kaya, Genel Mali Sekreter Volkan Yıldız, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkan Yardımcısı Levent Yağcıoğlu, Sendikamıza bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin başkan ve yöneticileri, siyasi partilerin temsilcileri, maden işçileri ile vatandaşlar katıldı.
Madenci Anıtı’nda TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkan Yardımcısı Levent Yağcıoğlu’nun ardından Genel Başkan Hakan Yeşil, konuşma yaptı.
Sendikamız Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Zonguldak Maden Havzamızda, ülkemizde ve dünyada madencilik sektöründe çalışan tüm meslektaşlarımızın “Dünya Madenciler Günü’nü kutluyorum. Genel Maden İşçileri Sendikası ve madenci kardeşlerimiz adına, tüm dünya madencilerine dayanışma duygularımızı iletiyorum.” dedi.
BURUK KUTLUYORUZ
Yeşil, şöyle konuştu:
“Tüm maden şehitlerimizi rahmetle, sevgi ve saygıyla anıyorum.
Dünyada maden kazalarında hayatlarını kaybetmiş tüm madencilerimize ve
İş kazalarında hayatlarını kaybeden tüm emekçilere Allah’tan rahmet diliyorum.
Bu yıl madenciler gününü, buruk kutluyoruz.
14 Ekim 2022 tarihinde TTK Amasra Müessesesi’nde meydana gelen grizu faciasında 42 madenci arkadaşımız şehit oldu.
Acıları yüreğimizde.
Bir yandan bu kazada ihmalleri bulunanların, en ağır şekilde cezalandırılmaları için adli soruşturmalar başta olmak üzere tüm süreci yakından takip ederken,
diğer yandan bu kazaların bir daha meydana gelmemesi için yapılması gerekenleri tartışıyoruz.
Amasra Maden Şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine ve madencilik camiamıza başsağlığı diliyoruz.
Allah bu acıları bir daha yaşatmasın.
‘TTK VE MTA’YA SAHİP ÇIKILMALI’
Bu anlamlı günde herşeyden önce, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Cumhuriyetimizin ilk yıllarında sahip çıktığı ve Türkiye’de kömür sektöründe tarihsel birikime sahip olan, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na, Türkiye Kömür İşletmeleri’ne, ülkemizin ve milletimizin geleceği için yerli ve milli varlığımız olan Maden Tetkik Arama Kurumu’na ve özkaynaklarımızı ülke ekonomisine katan madencilik sektörümüze sahip çıkılmasını istiyoruz.
Yeraltında çıkarılmayı bekleyen 1,5 milyar ton taşkömürü rezervimiz var.
Bu rezervi yerüstüne çıkarıp ülkemiz sanayisine kazandırma zorunluluğumuz var.
Genel Maden İşçileri Sendikası olarak yıllardır kötü gidişata dikkat çekiyoruz, önerilerimizi hem ilgililerle hem de kamuoyu ile paylaşıyoruz.
TTK’nın kuruluş kapasitesi yılda 5 milyon ton satılabilir taşkömürü üretmektir.
Ancak Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda emeklilikler sürüyor, işçi açıkları büyüyor, çalışma şartları zorlaşıyor, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasında riskler artıyor.
‘İŞÇİ AÇIKLARI ACİLEN GİDERİLMELİDİR’
TTK’da mekanize ve yarı mekanize çalışmaları üretim ve verimlilik adına olumlu gelişmelerdir.
Ancak TTK’nın 300 kilometre yeraltı açıklığı, 2 bin 300 metre ayak uzunluğu bulunuyor.
TTK, 6 bini yeraltı olmak üzere 7300 işçisiyle 300 kilometrelik yeraltı açıklığını ve 2 bin 300 metrelik ayak uzunluğunu ayakta tutabilmeye ve üretim yapmaya çalışıyor.
Biz her fırsatta söyledik, söylüyoruz.
Biz madenciler, iş sağlığı ve güvenliğinin tam anlamıyla sağlandığı çalışma şartlarında üretimi artırmak, ülkemize ve milletimize daha çok hizmet etmek istiyoruz.
Öncelikle iş sağlığı ve güvenliğinin eksiksiz sağlanabilmesi ve üretimin artırılabilmesi için işçi açıkları acilen giderilmelidir.
Enerji savaşlarının yaşandığı, tedarik sıkıntılarının olduğu, hammadde fiyatlarının yükselmeye devam ettiği, milyarlarca dolar dövizi taşkömürü ithalatı için harcadığımız, yerli ve milli üretim politikalarının konuşulduğu bir dönemde; TTK’ya yapılan yatırımlarının sonuçlarının alınması, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için işçi açıklarının biran önce giderilmesi, TTK’nın norm kadro ile çalışır hale getirilmesi gerekiyor.
Böylece TTK, taşkömürü üretimini artırarak ülkemize ve milletimize daha çok hizmet eder duruma gelecektir.
Yerli ve milli varlığımız olan, milli servetlerimizin tespiti için özveriyle çalışan Maden Tetkik Arama Kurumu’na (MTA) sahip çıkılmalı, işçi alınmalı ve kurum daha aktif çalışır hale getirilmelidir.
Uzman teknik elemanları ve çalışanlarıyla TTK başta olmak üzere tüm madencilik sektörünün maden makineleri ve teçhizatı ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip Maden Makinaları Fabrikamızın daha aktif hale getirilmesini istiyoruz.
MADEN ŞEHİDİ AİLELERİNE İSTİHDAMDA TARİH SINIRININ KALDIRILMASI
Maden şehitlerinin yakınlarına tanınan haklardaki tarih sınırlandırmasının kaldırılmasıyla ilgili Maden Şehit Aileleri Derneğimiz ile birlikte mücadele verdik.
Amasra kazasının ardından ilgili yasada yapılan değişiklik Meclis’te kabul edildi ve tarih sınırlaması kaldırıldı.
Ayrıca maden şehit ailelerinde hak sahiplerine aylık bağlanması kararı yasaya eklendi.
Emek veren, duyarlılık gösteren, katkı ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz
Emeğin ve alın terinin simgesi olan, aydınlık bir gelecek için dünyaya ışık veren, enerji veren, değer katan, elleri nasırlı, yüzleri kömür karası, yürekleri tertemiz tüm madencilerimizin Dünya Madenciler Günü kutlu olsun.”.
ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK KONULDU
Madenci Anıtı’nda düzenlenen basın açıklamasının ardından Dünya Madenciler Günü nedeniyle Valilik Alanı’nda saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve Atatürk Anıtı’na GMİS Genel Başkanlığı ile MMO Şube Başkanlığının çelenkleri konuldu.
Ardından GMİS Salonu’nda Dr. Fikret Sazak tarafından “4 Aralık Dünya Madenciler Günü, İş Sağlığı ve Güvenliği, Sendikal örgütlenmenin önemi” konulu konferans verildi.