TTK HARİCİ SERVİSLER-YERÜSTÜ ÇALIŞANI İŞÇİLER TALEPLERİNİ İLETTİ, GELİŞMELER HAKKINDA BİLGİ ALDI: “BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) harici-yerüstü servislerinde çalışan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyesi işçiler, 4 Temmuz 2019 tarihinde sendikalarını ziyaret ederek özellikle düşük ücret ve aynı işi yapan işçiler arasındaki farklı ücret sorununun çözümü konusundaki çalışmalar ve sürmekte olan toplu iş sözleşmesi süreci hakkında bilgi aldılar, taleplerini ve önerilerini anlattılar,
İşçilerin taleplerini dinleyen Sendikamız Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Hüseyin Kolçak, Genel Mali Sekreter Volkan Yıldız, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir işçilerin taleplerine yönelik çalışmalar, gelişmeler ve verilen mücadele hakkında bilgi verdiler. İşçilerle yapılan toplantıya Sendikamıza bağlı bazı şubelerin başkan ve yöneticileri de katıldı.
İşçiler kurumun harici-yerüstü servislerinde, düşük yevmiye ile geçim standartlarının altında düşük ücret ile çalıştıklarını, aynı işi yapan arkadaşları arasında önemli ücret farklılıklarının bulunduğunu, bu durumun iş barışı ve disiplini açısından sorun yarattığına dikkat çekerek toplu iş sözleşmesiyle sorunların çözümü için çaba harcanması gerektiğini belirttiler. Aldıkları ücretle geçinmelerinin mümkün olmadığına dikkat çeken çalışanlar, “Bıçak kemiğe dayandı” dediler.
Sendikamız Yöneticileri, yerüstü-harici servis çalışanlarının düşük ücret ve eşit işe eşit ücret sorunlarının çözümü taleplerinin, halen devam eden TTK 28. Dönem Toplu İş Sözleşmesi sürecinde öncelikli olduğunu, çeşitli formüllerle bu sorunların aşılmaya çalışıldığını anlattılar.
Sendikamız Yöneticileri, 28’inci Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde ücretler ve ücrete bağlı maddeler dışında anlaşmaya varıldığını, ücretlerle ilgili olarak TÜRK-İŞ Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu’nun Hükümet ile hazırlayacağı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nün ardından da Kamu-İş ile sürdürülecek görüşmelerde harici servisler-yerüstü çalışanlarının düşük ücret sorununun çözümünün ana konuları ve öncelikleri olduğunu belirttiler.